25 de març, 2010

RECORDANT ...30 aniversari de les primeres eleccions al Parlament

El dia 20 de març de 1980 hi va haver eleccions al Parlament. Uns quants dies despres, es va contituir primer Parlament restablert - va ésser el 10 d'abril - amb una sessió inaugural que va presidir Josep Tarradellas. El 24 d'abril, es va fer el primer debat d'investidura, en què Jordi Pujol va ser elegit president de la Generalitat. Despres n'han estat presidents - de la Generalitat -, Jordi Pujol, Pasqual Maragall i Jose Montilla . Al llarg d'aquests anys han presidit la cambra, a més d'Heribert Barrera (I legislatura), Miquel Coll i Alentorn (II), Joaquim Xicoy (III i IV), Joan Reventós (V), Joan Rigol (VI) i Ernest Benach (VII i VIII).

Dijous vaig assistir al Ple de Parlament on es va celebrar un acte de commemoració del 30 aniversari . Un Ple emotiu amb la presencia de persones que al llarg d'aquests 30 anys han contribuït a fer la Catalunya d'avui.

Entre els assistents - Jordi Pujol, Heribert Barrera i familars dels Diputats i Diputades que ja ens han deixat - . Tots hem escoltat les intervencions dels presidents dels Grups Parlamentaris, que han fet menció del que hem aconseguit en el passat i dels reptes de futur . Recullo aquí les paraules de Manuela de Madre " .... han passat trenta anys, efectivament. Les coses han canviat. La nostra societat ha canviat però molts encara tenim les mateixes conciccions sobre la justicia, la fraternitat, la igualtat, la solidaritat"

El mateix dia s'inaugurava una exposició de cartells. Josep Fornàs, diputat d’ERC a la primera legislatura del Parlament català , va viure en la infantesa i l’adolescència, la República i la Guerra Civil. Després , es va apassionar per la recerca en llibreries de vell de cartells i documentació d’aquest període històric. Ara la seva recerca s’aplega en una mostra impressionant del cartellisme a Catalunya. Cartells que tenen reconeixement arreu, no només per la vessant ideològica i per la força dels seus missatges, sinó també fruit que l’estètica i la seva força expressiva formen part de la nostra història col•lectiva.

Josep Fornàs donà la seva col•lecció - fons polític, bibliogràfic i documental - al Parlament l’any 1985 amb voluntat , entenc , de compartir aquesta part de la història del país i posar-la al servei de la ciutadania . Per tant, davant d’un gest com aquest, el Parlament difon i dona a conèixer aquest llegat. Després que l’any 2006 , en motiu del 75è aniversari de la proclamació de la Segona República, s’edités el catàleg “Cartells de la col•lecció Fornàs. Producció gràfica de la Segona República i la Guerra Civil”, enguany, en el marc de la celebració del 30 aniversari de les primeres eleccions al Parlament Català s’ha dissenyat una exposició , coordinada per Vinyet Panyella, que es podrà visitar al Parlament fins a final de la legislatura

15 de març, 2010

8 de març (VI) . CAPGIRAR EL MÓN

Una Declaració del Congreso recorda que " En este año 2010 que se conmemora el centenario de la aprobación de la Real Orden que eliminaba las barreras que obstaculizaban el acceso de las mujeres a la Universidad Pública en igualdad de condiciones". L'accés a la universitat es un camí ,com tots els que hem fet les dones, dificil " .....En 1872 se matricula María Elena Masseras en la Facultad de Medicina de la Universidad de Barcelona, convirtiéndose en la primera vez que una mujer lo hacía en una Facultad española, en concreto, en la Facultad de Medicina de la Universidad de Barcelona. Una joven catalana que se vio obligada a solicitar un permiso especial para realizar los estudios de segunda enseñanza y posteriormente los universitarios. A partir de 1873, distintas universidades españolas empiezan a conocer la presencia de alumnas entre sus estudiantes. Nueve mujeres se matricularon entre 1872 y 1882 en las Universidades españolas. No obstante, los trámites seguidos por estas alumnas distaban mucho de los exigidos a sus compañeros."

Aquests dies han volgut recordar aquest fet Carmen Magallon un article a El Publico, "Cien años tras la igualdad" . I recomo especial l'article d'Imma Tubella, rectora de la UOC , "Una nació de dones", a l'Avui . S'hi troba informació de l'estudi A woman's nation change everything ( una nacio de dones ho canvia tot) . S'acaba amb les paraules de Sojourner Truth , una esclava alliberada l'any 1852 : "Si la primera dona que va crear el déu va ser prou forta per capgirar el món, nosaltres, juntes, hem de ser capaces de tornar-lo a capgirar".

Fruit d'aquesta data he recordat la tasca que esta fent la universitat en relació a la igualtat. He recordat que les universitats catalanes son concients de les desigualtats que es produeixen , també, en aquest marc . Deia Esther Gimenez-Salinas -rectora de la Universitat Ramon LLull- al Parlament : " ... Nosaltres estem orgulosos peruè diem que el 56% d'alumnes matriculats a les nostres universitats son dones. Però quan analitzem les carreres on estan matriculades les dones son carreres molt girades als serveis i que en alguns països no son ni carreres universitàries........ per tant, sí fem un analisi mes a fons, ens adonaríem que aquest 56%, si realment miréssim a les carreres mes traddicionals o a les carreres mes lligades sobre tot al món de l'economia..., la diferencia es abismal..... Les dones fem carreres lligades a la famosa frase "tenir cura de" , "estar al servei de" ..." . Aquest mateix dia ella recordava l'efecte tisora que fa que moltes dones comencen la carrera i la treuen amb notes brillants o superiors als homes ...i no obstant van abandonant la seva carrera professional (50% en el moment de fer la tesi electoral ... però baixes i perdues que suposen que nomes hi ha un 16% de catedràtiques..)

En aquest sentit , per coneixer els plans d'igualtat de les universitats catalanes i altres xifres i consideracions interessants, us recomano que feu lectura de les intervencions que es van fer al Parlament de Catalunya en el marc de la Comissió sobre els drets de les Dones, per part dels rectors i rectores catalanes.

11 de març, 2010

8 de Març (V) . IGUALTAT A LA XARXA

La necessitat que les dones siguin presents a la xarxa és una evidencia . La xarxa és un espai d’idees i d’intercanvi . De debat. Un lloc on deixar idees i pensaments.

Hi ha algunes referències de dones que ens han explicat les “bondats” de les noves tecnologies per empoderar a les dones . Lourdes Muñoz , Carme Sanchez , Montserrat Boix , Imma Moraleda i la secretaria de les dones del PSC. També algunes propostes a tenir en compte : Dones en Xarxa i Mujeres en red , Dones comromeses, Dones socialistes

La veritat es que cada vegada són més les dones que aboquen els seus pensaments a l'espai . A Xarxa. Debat , relacions , informacions . Expressar i llegir . Escoltar i mirar ...una colla de coses que es poden fer en hores "nostres" i que són una porta oberta al món.


Dies enrera el PSC va fer unes jornades de ciberactivisme en el marc de la celebració del 8 de març. Imma Moraleda comentava “volem ser no només la meitat de dones que treballa, sinó també ocupar els llocs de responsabilitat que ens corresponen, tant a nivell polític com a empresarial” . En relació a la presencia de dones a la politica “en el món polític hem fet avanços substancials però encara tenim una assignatura pendent que és veure com això es trasllada al món privat, al món empresarial ... "

Sobre la presencia a la xarxa , la meva companya Diputada de les terres de l’Ebre , Nuria Ventura , manifestava “les desigualtats que encara hi ha a la societat , sinó ho parem, poc a poc s’aniran reproduïnt a la xarxa "

10 de març, 2010

8 de març (4). BEIJING+15

Aquests dies les dones del món han compartit hores, de nou. A la seu de l’ONU de NY . BEIJING + 15 . La Vanguardia titulava dies enrere aquest encontre NACIONES UNIDAS EN FEMENINO : “ la respuesta general no alberga duda alguna. Se ha avanzado, se ha mejorado, però el final del camino queda muy lejos. Los indicadores de la Unión Europea, por ejemplo, establecen que el 60% de las personas que acaban los estudios son mujeres. Y lo hacen con unos expedientes académicos superiores. Sin embargo, esta circunstancia no se refleja en absoluto si se mira el mercado laboral. Los salarios siguen siendo más bajos. Por no hablar de las oportunidades para llegar a los puestos de poder. Sólo un tres por ciento tiene la sartén por el mango fuera de la cocina de su casa. Sólo una de cada diez sillas en los consejos de administración la ocupa una mujer.

Coincideix amb el balanç que van fer a Cadiz fa uns dies, govern , associacions, politics i experts que feien encontre per valorar el camí fet x 27 Estats membres des del 1985 . UN balanç , deien , poc complaent però amb elements de satisfacció. “Son mas y quieren màs” recollia una periodista a El Pais. "....En el debe: la escasa presencia femenina en los órganos de decisión económica, entre otras limitaciones. Las mujeres sólo ocupan el 11% de los asientos en los consejos de administración de las empresas europeas (el 8,5% en las compañías del Ibex español). Suponen el 3% de los consejeros delegados de las grandes firmas, a tenor del citado informe. Su coordinadora, Marianne Laxen, ya no se plantea denunciar la escasa presencia femenina, sino "la sobrerrepresentación masculina". "El varón es la norma", sentenció ante un auditorio nada sorprendido. Y eso pese a que las empresas que dan cabida a mujeres en su dirección mejoran sus resultados económicos, según expuso la cazatalentos Eva Levy.

Catalunya ha tingut representació en aquesta trobada . El proper 23 de març les dones del Consell Nacional de Dones de Catalunya, seran al Parlament per poder-nos explicar les conclusions d’aquest encontre .

El dia 8 de març, la consellera Carme Capdevila deia que la societat i els governs a han de continuar treballant per assolir els objectius fixats a Beiging fa 15 anys . Recordava , en el marc de la reunió que s’està celebrant a Nova York, que cal fer balanç positiu dels avenços assolits a Catalunya.

Hi estic d'acord. Malgrat aquests dies hem fet anàlisi de les deficiències i de les desigualtats . L'altra cara de la moneda és l'impuls que ha fet el govern en relació a les politiques publiques d'igualtat i la igualtat en el treball de homes i dones . Perquè per avançar en la igualtat calen dues coses : impuls politic i capacitat d’incidir en la nostra societat cap aquest canvi que es diu igualtat real . Marcant el ritme de la igualtat més enllà del 8 de març . 365 dies l’any. Tenint la igualtat de gènere com una prioritat i tenyint les politiques que es lideren des del govern amb perspectiva de gènere. Donant valor a les politiques d’igualtat i situant-les al centre de l’acció política - Igualtat en el marc de l’acord estrategic, la lluita contra la violència de gènere, incident amb els joves cap a actituds no violents i mes igualitàries , impulsant serveis de conciliació , creant places d’escoles bressol, augmenten recursos de serveis d’acollida matinal, donant suport a dones emprenedores , formant amb competències lligades al lideratge i la direcció d’empreses, proposant una nova organització del temps de treball mes flexible i eficaç - per dones i per homes - . Recolzant les politiques d’igualtat d’oportunitats en el treball impulsant mesures plans d’igualtat a les empreses ..... Posant emfasi que concilar i igualtat es cosa de tots ....

09 de març, 2010

8 de Març (III). Continuem avançant

CONTINUEM AVANÇANT. Fa 100 anys es va proposar celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Un segle mes tard, homes i dones de tot el món continuem avançant. Aquest és el missatge triat per la Diputació de Barcelona pel Dia Internacional de les Dones.
Es cert , continuem avançant despres del treball i l'energia de Dones com Montserrat Roig , Federica Montseny , Clara Campoamor , Virginia Woolf que van lluitar per la igualtat . Per fer reconèixer les aportacions de les dones. Per un futur més igualitari i més just.

La imatge que acompanya aquest post té nomes els rostres d’unes quantes dones. Com a mostra de totes aquelles altres que han lluitat per la igualtat aquí a casa nostra i arreu del món.
Com a mostra d’aquelles dones que han tingut relleu en els seus àmbits polítics i professionals.

També , entenc , com a mostra de totes les dones que dia rera dia hem treballat en els nostres àmbits, de forma anònima, per la igualtat.

Simone de Beavouir
deia que ningú no neix dona. S'hi torna "....cap destí biologic, psiquic o econòmic no defineix la figura que representa a la societat la femella humana; el conjunt de la civilització elabora aquest projecte intermedi entre el mascle i el castrat que rep el qualificatiu de femení"

Doncs això!!! Continuem avançant però cal encara el treball de moltes regidores del país que mantinguin el valor de les politqiues d'Igualtat . Una mostra d'aquesta activitat la trobareu a les pagines especials de el Peridico d'ahir : Merce Espada - Sitges , "Continua sent necessari el feminisme ?", LLuïsa Moret , -Sant Boí de Llobregat - , "Construir una societat més justa esta a les nostres mans", Maria del Mar Sanchez - Granollers-, "Granollers treballa per detectar i erdaicar les desigulatats" , Núria Milà - Castelldefels- " El dret de ciutadania de les dones i noves masculinitats", Elsa Blasco - Barcelona - , "Per un pacte entre dones i homes".

08 de març, 2010

8 de MARÇ (II) . EL VALOR DE LES POLITIQUES d'IGUALTAT

Avui es 8 de març . Ciutats d'arreu del món, pobles , ciutadans i ciutadanes recorden de manera especial els avenços aconseguits al llarg dels anys per les dones . Repas històric. Quan van entrar les dones a la universitat , el nostre paper a la societat, que significa el nostre talent i la seva manca de valoració i perdua , la necessitat de "les noves masculinitats". La igualtat en la vida politica ....


Vull compartir , de nou algunes reflexions . Avui de forma especial les que he trobat a la premsa en relació al treball de les dones.


LLegiu l'article de Mar Serna, "No sin las mujeres" . .......Sin embargo, no lograremos un modelo productivo sostenible si no tenemos en cuenta el 100% del talento de la población. Es necesario que las mujeres estén presentes en todos los ámbitos de nuestra sociedad y, por supuesto, en todos los niveles del mercado laboral. Debemos garantizar la presencia femenina en todos los empleos, en todos los sectores y en todos los niveles de dirección. Un país no puede permitirse perder la mitad del talento por el coste en cohesión social que comporta, pero también por la pérdida económica..

En el mateix sentit el de Sara Berbel, Directora General d'igualtat d'oportunitats en el Treball, "
El valor de les politques d'Igualtat" a El Punt ".....
Segons estudis rigurosos, no hi ha cap dubte respecte que els equips mixtos son els que funcionen bé en els centres educatius, en els centres d'investigació, en els partits politics i en les empreses"


Consideracions d'aquestes dues dones de la Conselleria de Treball que van fer-se evidents en l'acte organitzat dijous al Palau de la Generalitat . Deia el President aquell dia que " les polítiques d'igualtat no poden ser "una cosa de més a més, ni un objectiu secundar ..... són un tema estructural de drets humas i de la base del nostre Estat del Benestar" . Recordava la tasca feta pel govern en aquest àmbit . Posava de relleu que més de 210.000 treballadors i treballadores i 461 empreses s'han beneficiat de mesures d'igualtat .


En aquesta jornada de treball la conclusió que vam arribar tots els assistents fruit del treball rigurós que s'ha fet d'analisi de les potencialitats de les propostes de nous usos del temps i de conciliació queden expressades en les paraules del President "..... La societat catalana no es pot permetre desaprofitar tot el talent i el potencial que tenim i ha de trobar les formes d'organització i eines de suport que ho facin possible" També d'acord amb la Consellera Mar Serna que " ....El 69% de les empreses pensa que malgrat la situació econòmica és un bon moment per implantar mesures de conciliació de la vida personal i laboral "
..........................................................................................................................................................................

Finalment . Recordatori del Manifest a la Plaça de La Vila del meu poble : '100 anys fent possible la igualtat' . Lema del manifest que aquest any Vilanova i la Geltrú i la resta de localitats de la Federació de Municipis de Ctalunya han fet públic amb motiu del Dia Internacional de les dones . Recordatori que fa un segle Clara Zetkin va promoure la celebració d'aquesta diada amb l'objectiu d'aconseguir el sufragi universal femení. 100 anys després i, en un context de crisi econòmica mundial que afecta molt especialment les dones, cal seguir reivindicant la presència femenina en tots els espais de la vida; la no discriminació salarial;l'eliminació de la bretxa digital i les aportacions de les dones en l'exercici del poder polític.

07 de març, 2010

Dia Internacional de les Dones (I) . Un nou pacte entre homes i dones














Voldria compartir amb vosaltres algunes reflexions i articles en relació al 8 de març Demà celebrem el Dia Internacional de les Dones i es un bon moment per a reflexionar sobre el nostre passat i per marcar agenda sobre el futur.

Mirant avui la premsa m'adono que hi ha un fet comú en totes les reflexions . Hi ha una proposta per avançar en un pacte social entre homes i dones . En el sentit que la igualtat no serà real, malgrat els avenços , malgrat les lleis , si els homes no s'adonen que cal avançar junts per aconseguir una societat més justa.

Avui la Vanguardia publica "CONSELLERES. Falta liderazgo femenino. Las cuatro mujeres del Govern reclamen un gran pacto con los hombres por la conciliacion". Bon article . Bona fotografia. La primera impressió quan he llegit l'article ha estat que representaven : fermesa i poder en femení. Sobrietat i treball per la igualtat . Bon camí traçat.

"......No hay duda en el diagnóstico. Geli considera que el gran problema es la "confusión entre el tiempo del trabajo y de la productividad", una confusión que para Serna surge de una cultura presencialista muy industrial aún no superada. El único camino, destacan, es lograr un pacto entre mujeres y hombres que, si bien se atisba, aún se ve lejano en su plena realización. "No hacemos otra cosa que repetir lo que las socialdemócratas escandinavas decían en los años sesenta: la mitad del mundo para la mujer, la mitad del hogar para el hombre", dice Tura"

En relació a la millora de la conciliació i a la millora del repartiment de les tasques de casa una bona noticia . D'acord amb un estudi del "Instituto de la Juventud" sembla que els joves es van incorporant, dedicant-hi més temps , a les tasques de la llar. Respecte el 2005 , els homes han passat de dedicar un 9% al 25 % actualment a les feines de la llar.

La reflexió de la Maria Teresa Fernandez de la Vega a El País . Un article interessant sota el títol "la tarea de nuestro tiempo" . Hi ha escrit " Y, sin embargo, es tanto lo que hemos avanzado... Tanto que hoy, en España, es difícil hacer creer a las jóvenes que sus madres no podían abrir una cuenta corriente o conseguir un pasaporte sin permiso del padre o del marido. Tanto que hoy no hay traza alguna de discriminación por razón de género en las leyes que rigen nuestra convivencia.

Pero una cosa es la ley y otra es la vida. Y ésta nos muestra cada día que la desigualdad que durante siglos ha imperado en nuestras sociedades, aunque erradicada en el Derecho, sigue presente en los hechos y se abre paso aún sin demasiado disimulo en los aspectos más primarios y cotidianos de nuestra vida.

Amb voluntat d'aportar reflexió també us proposeu llegir l'article publicat a El Punt ahir dissabte meu , "igualtat i drets". En el nostre cas, d'ençà de la recuperació de la democràcia les dones hem hagut de fer camí. Posar èmfasi i posar de relleu les desigualtats. Les violències. Reivindicar el dret al treball i a l'educació. El protagonisme en l'àmbit polític i en l'àmbit públic. Reivindicar el dret a l'avortament i a la nostra sexualitat. Reivindicar-nos com a persones. Reivindicar la igualtat com un dret de ciutadania de les dones. De fet, en el passat, posàvem de relleu la nostra presencia al món, però sense posar èmfasi en el concepte de drets fonamentals. Ara sí. Ara el matís és a reivindicar els drets de les dones. Ara volem parlar d'igualtat vinculada a justícia social.

Finalment el de
Gemma Lienas,"Lo que todavia falta" . A mi modo de ver, el siguiente frente en la lucha por la no discriminación femenina es la repartición al 50% de todas las tareas comprendidas en lo que se conoce como el tiempo del cuidado, dedicado al hogar, las criaturas, las personas enfermas y las ancianas.

Y es que del actual desequilibrio en este repartimiento se derivan, para las mujeres, otros: jornadas laborales a tiempo parcial, menor posibilidad de promoción, salarios más bajos, puestos de trabajo menos estimulantes y más precarios...

02 de març, 2010

D'EQUIPAMENTS I SERVEIS (II)

Dos nous centres educatius comencen a caminar . Dos centres que han de suposar millores educatives a Sitges i Vilanova . Un institut . Una escola.

El Resum seria :
  1. Avui el govern ha aprovat una inversió de 125 milions d'Euros per a construir escoles i substituir 26 centres escolars . Una mesura que permet crear 9.000 places escolars. Entre les escoles aprovades hi ha el CEIP AGNES DE SITGES ( 5.567.o70)!!!
  2. Ahir , L'ajuntament de Vilanova explica el projecte de nou institut a Baix a Mar . Ja han começat les obres. 4.400 metres quadrats . 500 alumnes

Manifest 8 de març de 2010


Les dones i els homes socialistes commemorem que avui, 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, fa 100 anys que la socialista Clara Zetkin va proposar aquesta celebració amb l’objectiu de promoure el sufragi universal femení, 30 anys de l’adopció de la Convenció per a l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones i 15 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing.

Hem de tenir molt presents aquests cent anys de lluita pels drets de ciutadania de les dones. Avui hem de reivindicar més fort que mai la importància de la igualtat d’oportunitats com a condició indispensable per al creixement sostenible, l’ocupació, la competitivitat, l’excel·lència científica i la cohesió social. La igualtat entre dones i homes és una qüestió de drets fonamentals i de justícia social però també una condició prèvia per a la superació de la crisi econòmica i financera que estem patint.

Les i els socialistes treballem per una transformació de les estructures i els models tradicionals que persisteixen a la nostra societat. El dèficit que suposa la baixa participació i representació de les dones, sobretot en el sector econòmic i financer, significa una pèrdua de talent femení que no ens podem permetre. D’altra, constatem la pervivència dels estereotips sexistes a la nostra societat, sent especialment preocupant la reproducció d’esquemes masclistes entre les generacions més joves.

En aquest context ens comprometem a seguir treballant perquè la igualtat de gènere sigui una prioritat en totes les agendes polítiques i avalem la feina feta pel govern d’esquerres a Catalunya que ha aconseguit que en 4 anys s’hagin duplicat els recursos destinats a la lluita contra la violència de gènere.

S’han posat en marxa protocols sectorials de detecció, atenció i recuperació de les dones que han patit maltractaments; es disposa de 19 jutjats de violència sobre la dona i 5 oficines d’atenció a la víctima del delicte; s’han especialitzat efectius dels Mossos d’Esquadra des dels Grups d’Atenció a la Víctima i s’han creat espais específics a les comissaries; s’està desplegant la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral amb nous Centres d’Intervenció Especialitzada (Salt,Sant Feliu de Llobregat, Amposta i Tarragona); i s’ha dotat de més recursos al món local pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones.

En l’àmbit de la igualtat d’oportunitats a la feina més de 400 empreses catalanes han rebut suport i formació per a l’elaboració de plans d’igualtat; accions com el Jo, directiva, la xarxa Ariadna de mentoria, la incorporació de dones en el sector del metall i del motor, o els ajuts a les dones rurals per a l’accés a la cotitularitat de les explotacions agràries han millorat la presència de dones en sectors molt masculinitzats i en àmbits de presa de decisió. I més de 3300 dones en situació de vulnerabilitat per l’atur o la violència s’han beneficiat de diversos tipus d’ajuts.

Des del socialisme seguirem apostant per un nou contracte social que asseguri el repartiment entre dones i homes de tots els treballs, els remunerats i els de cura de les persones, així com el repartiment del poder en tots els àmbits. Les polítiques d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes requereixen d’una veritable conscienciació de tots els agents socials i la seva rendibilitat es tradueix en majors taxes d’ocupació, més contribució al PIB, majors ingressos fiscals, índex de natalitat sostenibles i més cohesió social.

Sens dubte, la qualitat de les nostres democràcies requereix una participació equilibrada d’homes i dones en tots els espais de presa de decisions, sobretot en l’àmbit financer i econòmic en un moment de crisi com el que vivim.